Ce este un CRM: ghid practic pentru cum se utilizează și la ce e potrivit

Atât pentru tine, cât și pentru afacerea ta, păstrarea clienților existenți și încurajarea lor să revină este la fel de importantă precum atragerea unor clienți noi. Cu alte cuvinte, este important să-ți menții baza de clienți fericită și loială.

În articolul de față, vom defini termenul de CRM și vom explora managementul relațiilor cu clienții, beneficiile și modul în care tu poți folosi CRM.

Noțiuni introductive despre CRM

CRM este o unealtă importantă pentru orice afacere care vrea să investească în relațiile de lungă durată cu clienții. În esență, CRM este ca un instrument special care aduce toate informațiile despre clienți într-un singur loc.

Cu toate acestea, există trei lucruri importante în legătură cu CRM și anume:

 • Personalul – oamenii din compania ta trebuie să fie implicați și să înțeleagă importanța unei relații bune cu clienții.
 • Procesul – aici vorbim despre cum se fac lucrurile într-o companie pentru a păsta clienții mulțumiți.  
 • Tehnologia – se folosesc diferite instrumente sau software-uri pentru a ține o evidență a clienților și pentru a comunica cu ei în mod profesional.

Practic, CRM face ca afacerea pe care o ai să fie mult mai simplu de gestionat. Așadar, el e ca un prieten de nădejde care-ți va veni în ajutor într-un mod practic, de fiecare dată când îi ceri asta.

5 motive pentru care este important CRM-ul

Te-au captivat atât de mult toate aceste informații, încât vrei să afli care sunt cele 5 motive pentru care este important un CRM? Cu siguranță, el are un rol important în gestionarea afacerii tale.

 1. Eficiență sporită. CRM-ul face ca munca ta să fie mult mai ușoară. Automatizează diferite procese, astfel încât nu mai trebuie să pierzi timp actualizând manual informațiile despre client.
 2. Cunoașterea clienților. Prin intermediul unui CRM, înveți tot mai multe despre ceea ce-și doresc clienții tăi. Astfel, vei putea oferi servicii personalizate și soluții care se potrivesc perfect cu necesitățile fiecărui client în parte.
 3. Creșterea vânzărilor. Știai că un CRM bine configurat poate ajuta echipa ta de vânzări să fie mai eficientă? Prin gestionarea mai bună a potențialilor clienți și a oportunităților de vânzare, CRM-ul poate duce la creșterea numărului și valorii vânzărilor.
 4. Loialitatea clienților. Prin oferirea de servicii personalizate și menținând totodată o evidență a relațiilor cu clienții, poți să creezi relații solide și să păstrezi clienții pe termen lung. Cu CRM, poți oferi experiențe de înaltă calitate.
 5. Raportare și analize. CRM-ul oferă date pe care le poți folosi pentru a lua decizii mult mai bune. În felul acesta, vei ști de fiecare dată ce se întâmplă și cum poți crește afacerea în mod inteligent.

Cu un CRM vei economisi timp, vei înțelege clienții și nevoile lor, vei crește vânzările semnificativ și vei menține clienții fericiți. Deci, este acesta un instrument pe care ar merita să-l încerci?

Top 6 cele mai bune practici CRM

Gestionarea relațiilor cu clienții (CRM) este o componentă esențială a oricărei afaceri de succes. Așadar, iată șase dintre cele mai bune practici CRM pe care le poți aplica pentru a obține cele mai bune rezultate:

 1. Colectarea și stocarea datelor relevante. Adună și păstrează informații corecte despre clienții tăi. Datele exacte te vor ajuta să oferi servicii personalisate și să înțelegi mult mai îndeaproape ceea ce își doresc clienții.
 2. Automatizarea proceselor repetitive. CRM-ul poate prelua toate acele sarcini repetitive și adesea plictisitoare, cum ar fi trimiterea de e-mailuri sau actualizarea datelor. Deci, este un adevărat motiv pentru care te poți bucura. Automatizarea economisește timp și minimizează toate acele greșeli pe care le-ar putea face cineva, din neatenție.
 3. Segmentarea clienților. Împarte-ți lista de clienți în grupuri pentru a le trimite mesaje și oferte personalizate. Abordarea aceasta crește șansele de succes ale campaniilor de marketing. O bază de date CRM corespunzătoare este cheia pentru o implementare eficientă.
 4. Instruirea echipei. Asigură-te că întreaga ta echipă înțelege și folosește corect CRM-ul. O instruire corespunzătoare este cheia pentru o implementare eficientă.
 5. Actualizarea și curățarea datelor.  Verifică regulat baza de date, pentru a elimina informațiile vechi sau incorecte. În acest mod, te asiguri că ai mereu informațiile la zi pentru luarea deciziilor.
 6. Monitorizarea și analiza performanței. Utilizează funcțiile de analiză ale CRM-ului pentru a urmări rezultatele campaniilor de marketing și vânzări.

Aplicarea acestor practici CRM în mod practic, te va ajuta să dezvolți relații mai bune cu clienții, să economisești timp și să iei decizii mai informate pentru creșterea afacerii.

Caracteristicile esențiale ale unei soluții CRM

Atunci când vine vorba de evaluarea unei platforme CRM, este esențial să identificăm caracteristicile de bază care definesc o soluție CRM de succes.

Deși specificațiile exacte pot varia în funcție de cerințele unice ale fiecărei afaceri, există, totuși, 4 elemente cheie pe care orice platformă CRM eficientă trebuie să le ofere:

 1. Gestionarea contactelor. O funcționalitate de bază a unui sistem CRM este capacitatea de a organiza și gestiona cu precizie datele de contact ale clienților. Această caracteristică permite utilizatorilor să adauge, să editeze și să acceseze rapid informațiile relevante despre clienți.
 2. Managementul clienților.  O altă componentă esențială este capacitatea de a urmări și de a gestiona procesul de transformare a potențialilor clienți în clienți efectivi. Aceasta implică monitorizarea interacțiunilor cu posibilii clienți pe parcursul perioadei de vânzare.
 3. Automatizarea workflow-ului. Un atribut important al unei soluții CRM eficiente este capacitatea sa de a automatiza sarcinile repetitive, cum ar fi trimiterea de e-mailuri, programarea întâlnirilor sau actualizarea datelor în mod automat. Practic, ea va face treaba în locul tău.
 4. Analiză și raportare a datelor. O altă funcționalitate esențială constă în capacitatea de a genera rapoarte personalizate. Un CRM va analiza datele pentru a obține o perspectivă mai complexă asupra relațiilor cu clienții și a performanței afacerii.

Este important să subliniem că prioritățile pot varia în funcție de cerințele specifice ale fiecărei afaceri. Cu toate acestea, orice platformă CRM de succes ar trebui să ofere aceste caracteristici de bază pentru a ajuta la gestionarea și dezvoltarea eficientă a relațiilor cu clienții.

Ce trebuie să știi despre un CRM

Deși informațiile pot fi destul de accesibile pentru toată lumea, există câteva întrebări frecvente. Ele poate par a fi banale și simple, însă e importantă aprofundarea clară a acestui concept care îți poate ușura munca semnificativ.

 • Care sunt tipurile de CRM?

Există 4 tipurile de CRM: strategic, operațional, analitic și colaborativ.

 • Ce înseamnă CRM în HR?

  Alte funcții decât vânzările, marketingul și serviciul pentru clienți pot avea un interes extern în instrumentul CRM. Versiunea HR a CRM ar putea fi numită Candidate Relationship Management pentru candidații actuali și potențiali. De asemenea, ei pot utiliza CRM, ulterior, pentru a coordona formarea și dezvoltarea profesională a angajaților.

  • Ajută CRM-urile la securitatea datelor?

  Sigur că da! Majoritatea platformelor CRM de pe piață vin cu infrastructură de securitate incorporată pentru a preveni încălcările și pierderile datelor clienților. Acest lucru este benefic pentru gestionarea datelor clienților. De exemplu, monday.com este certificat și în conformitate cu GDPR, astfel încât să fii sigur că datele sunt sigure și securizate.

  • Ce aduce un CRM în ceea ce privește eficiența operațională?

  CRM-ul ajută la automatizarea multor procese, ceea ce duce la eficientizarea operațiunilor și la economisirea de timp și resurse. Practic, îți e prietenul de nădejde care sare în ajutorul tău în mod practic și util.

  • De ce este important un CRM pentru afacerea mea?

  CRM-ul te ajută să gestionezi și să îmbunătățești relațiile cu clienții, ceea ce poate duce la creșterea afacerii tale. Deci, cât de important este un CRM pentru afacerea ta, știind acest aspect?

  Așadar, CRM înseamnă un instrument cu mai multe fațete pentru relații productive cu clienții. Astfel, CRM este esențial pentru succesul afacerii tale, dacă acesta îți este scopul.

  În același timp, monday.co îți permite să construiești o soluție CRM complet personalizată, flexibilă și măsurabilă, care să răspundă nevoilor tale de afacere și să îmbunătățească satisfacția clienților printr-o comunicare de calitate. 

  Testează monday.com în varianta completă GRATUIT timp de 14 zile și bucură-te de un project management eficient!